понеділок, 3 квітня 2017 р.

Практичні роботи з правознавства

"СІМЕЙНЕ ПРАВО"

 1.   Громадяни П. та М. звернулися до державного органу реєстрації актів цивільного стану з проханням зареєструвати їхній шлюб. Прийнявши заяву, співробітники РАЦСу призначили строк реєстрації шлюбу через місяць після подання заяви. Однак молоді не погодилися з цим, пояснивши, що вони багато років знають один одного, тому для них додаткові роздуми не потрібні, до того ж П. — геолог, через декілька днів повинен виїжджати в експедицію на півроку. Чи можливе вирішення цієї проблеми?
2.   Уступаючи в шлюб, Р., за вимогою майбутнього чоловіка О., дала йому розписку, згідно з якою вона зобов'язалася протягом сімейного життя не поступати навчатися та працювати. Однак після 3 років сімейного життя Р. виявила бажання поступити до вищого навчального закладу, О. заперечив цьому, посилаючись на зобов'язання. Виник конфлікт. Хто правий у цій ситуації?

3.   Громадяни М. та П. прийняли рішення про розлучення та звернулися до суду. Неповнолітній син, за спільним рішенням, мав залишитися з матір'ю М, але виникла суперечка щодо розподілу майна. Чоловік П. зазначив, що він протягом цього часу працював на двох роботах, отримуючи досить велику заробітну плату, саме за його рахунок було придбано сучасну апаратуру, побудовано дачу. У той же час дружина М. деякий час не працювала, була домогосподаркою. У зв'язку з цим П. вимагав виділити дружині М. 1/3 майна, а інші 2/3 залишити за ним. Яким має бути рішення суду?

4.   Після розлучення між громадянкою Т. і колишнім чоловіком Р. виник конфлікт. Р. вимагав, щоб колишня дружина Т. змінила своє прізвище на дошлюбне, але Т. заперечувала цьому. Конфлікт затягнувся і набув нової сили через 2 роки, коли Т. уклала новий шлюб і вирішила змінити прізвище сина, який жив із нею, на прізвище нового чоловіка, яке взяла і собі. Однак Р. не дав згоди на це. Як вирішити цей конфлікт?
5.   Громадянин П. разом зі своєю двоюрідною сестрою А. подав заяву про реєстрацію шлюбу до РАЦСу. При цьому вони не повідомили про своє споріднення. 16 грудня 2003 р. шлюб було зареєстровано. А. перейшла жити до П., що не сподобалося його 40-річній незаміжній рідній сестрі К., яка проживала з ним у двокімнатній квартирі. Уважаючи, що порушені її права, К. звернулася до суду, вимагаючи визнати шлюб недійсним. 18 березня 2004 р. відбулося судове засідання, на якому А. подала довідку про вагітність. Яке рішення, на вашу думку, має бути прийнято?
6.   У січні 2004 р. громадяни Г. та А. подали заяву про розірвання шлюбу. У шлюбі вони перебували з 1998 р. При цьому постало питання про поділ майна. До вступу в шлюб Г. був власником автомобіля БМВ (вартість на момен шлюбу 2000 грн) і дачі в с. Нових Петрівцях (вартість 10 000 грн). А. до вступу в шлюб мала квартиру (вартість майже 64 000 грн). До 2001 р. автомобіль був непридатним для використання за прямим призначенням, протягом 20 років не проходив технічний огляд. У 2001 р. він був відремонтований, після чого був оцінений експертами в 72 000 грн. За час перебування в шлюбі подружжям були придбані меблі загальною вартістю 58 000 грн., одяг для Г. на 9400 грн і А. на 15 000 грн (зокрема, норкова шуба за 5000 грн), а також обладнання для роботи Г. на суму 17 000 грн. Крім того, А. отримала літературну премію за написану нею книжку в сумі 25 000 грн. Прийміть рішення про поділ майна.

СІМЕЙНЕ ПРАВО

1. Визначте порядок припинення шлюбу
А) П. подав заяву про припинення шлюбу у зв'язку зі смертю дружини
Б) К. подала заяву про припинення шлюбу з Р., який відбуває покарання строком 6 років позбавлення волі
В) М. та Л., які мають 5-річну дитину, подали заяву про припинення шлюбу
Г) Д. подала заяву про припинення шлюбу у зв'язку з тим, що її чоловік Ф. перебуває в іншому зареєстрованому шлюбі

2. Визначте, у яких випадках зазначені особи мають право на аліменти та / або іншу допомогу:
а)   12-річна дитина живе зі своїм батьком. Мати живе окремо з двома малолітніми дітьми від другого шлюбу;
б)  58-річний чоловік унаслідок автомобільної аварії отримав важку травму та став інвалідом. Він звернувся до свого 25-річного сина-офіцера з проханням надати йому матеріальну допомогу на лікування;
в)   5-річна дитина, батько якої залишив сім'ю та проживає в іншому місті, унаслідок нещасного випадку отримала тяжкі опіки. Дитину направляють до реабілітаційного центру, путівка до якого є досить дорогою. Мати не в змозі самостійно сплатити за путівку;
г)   60-річна жінка має невеликий стаж роботи,тому отримала малу пенсію. У неї є 30-річний син-бізнесмен. Коли йому було 15 років, матір позбавили батьківських прав за нехтування своїми обов'язками, після чого син виховувався в дитячому будинку.

"Трудове право"

У процесі трудової діяльності часом виникають конфліктні ситуації, у яких треба приймати рішення, застосовуючи норми трудового зако¬нодавства, з якими ви ознайомилися. 
Розгляньте приклади:

1. До директора малого підприємства звернулися з проханням про прийом на роботу М., А. та П. 17-річний випускник школи М. ра¬ніше не працював; А. має 30-річний стаж роботи за спеціальністю, за якою вона поступає на роботу, велику кількість заохочень за працю, П. працював до армії на цьому ж підприємстві. Усіх їх було прийнято на роботу. У наказі, що було видано і з яким М., А., П. були ознайом¬лені, зазначалося, що вони прийняті на роботу з випробувальним строком один місяць. Коли минув місяць, усіх їх було звільнено з ро¬боти як таких, що не пройшли випробувального строку. Оцініть дії адміністрації щодо кожного з працівників.

 2. 16-річний лаборант С. поступив на роботу в серпні. У грудні він звернувся до директора заводу з проханням надати йому двотижневу відпустку для поїздки до родичів разом із батьками, які отримали відпустку на іншому підприємстві. Однак адміністрація відмовила йому, пояснюючи це, по-перше, виробничими обставинами та, по-друге тим, що він відпрацював на підприємстві менше 6 місяців. Однак С. не погодився з аргументами адміністрації. Хто правий?
 3. Громадянин К. працював монтажником, але потім захворів. Медична комісія визнала його нездатним виконувати попередню роботу. У зв’язку з цим адміністрація видала наказ про його переве¬дення на роботу обліковцем. Однак К. не погодився з цим і зажадав поновити його на попередній роботі, мотивуючи це тим, що він не да¬вав згоди на переведення. Хто правий у цій ситуації, як їі вирішити?

 4. 16-річна Г. працювала оператором ЕОМ у конструкторському бю¬ро та заочно навчалась у технікумі. Згідно з правилами внутрішнього розпорядку, її робочий тиждень становив 38 годин. Навесні вона звер-нулася до адміністрації з проханням надати їй відпустку для здачі ек-заменів у технікумі в червні, а одразу після цього надати чергову щоріч¬ ну відпустку. Адміністрація відмовила дівчині, мотивуючи це хворобою кількох працівниць, які виконували ці ж функції, та надзвичайним напруженням у роботі. Чи є тут порушення трудового законодавства?

 5. Інженер В. протягом тривалого часу намагався перейти на роботу до проектного інституту. Нарешті йому вдалося знайти можливість для цього. Після співбесіди директор дав згоду на його прийом на ро¬боту, наклав відповідну резолюцію на заяву та побажав успіху в робо¬ті. Наступного дня В. прийшов на роботу, йому показали робоче міс¬це, він ознайомився зі своїми обов’язками, але через 2 години йому стало погано. Було викликано «швидку допомогу», яка відвезла В. до лікарні, де було зроблено термінову операцію. Лікування тривало місяць, а коли після одужання чоловік прийшов на робоче місце, начальник відділу, здивувавшись його появі, повідомив, що на його місце прийнято іншу людину, — адже наказ про прийом на роботу не був виданий. Чи допущено порушення закону? 

6. 28 жовтня до вас звернувся за допомогою знайомий. Він працю¬вав протягом 20 років водієм, має І клас та право водіння всіх типів транспортних засобів. За роботу отримував неодноразові заохочення. Разом із ним працює молодий хлопець, стаж якого З роки, має III клас водіння. Нещодавно одна з автомашин заводу вийшла з ладу, отже, один із водіїв виявився зайвим. 12 вересня вашого знайомого було по¬переджено про звільнення за скороченням штатів із 12 жовтня. Чоловік вважає, що його було незаконно звільнено з роботи. Сформулюйте відповідь на підставі тих відомостей, які у вас є.

РОБОЧИЙ ЧАС

Визначте, у яких із зазначених випадків винний буде притягнений до матеріальної та/або дисциплінарної відповідальності:
а)   громадянин Р., працюючи на токарному верстаті, утратив пильність і внаслідок цього допустив брак;
б)   громадянка П. працює кухарем у ресторані. Унаслідок раптового відключення електромережі зіпсовано їжу, що готувалася на електроплиті;
в)   громадянин Н. власною машиною завдав пошкоджень рекламному щиту, що стоїть на узбіччі;
г)   громадянка С. запізнилася на роботу;
д)   громадянка Д., працюючи продавцем, грубо поводилася з покупцями;
є) громадянин О., водій, у нетверезому стані виїхав з автобази і скоїв аварію, пошкодивши три автомашини, Чи можливе притягнення цих осіб до інших видів відповідальності?

Визначте, хто із зазначених осіб має право на скорочений або неповний робочий час:
а)   19-річний лаборант, який працює в рентген-кабінеті поліклініки;
б)  20-річний токар, який доглядає стареньку матір;
в)   16-річний слюсар;
г)   23-річний тесля, який працює в третю зміну;
д)   30-річний учитель;
є)   27-річна ткаля, яка має малу дитину.

КОЛЕКТИВНІ ДОГОВОРИ І УГОДИ

Визначте, які із зазначених норм можуть бути включені до колективного договору чи угоди, а які - ні:
а) галузевою угодою металургійної промисловості передбачено надання працівникам, які протягом року не хворіли, додаткових трьох днів відпустки за рахунок підприємства;
б) колективним договором приватної транспортної фірми на період фінансової кризи передбачено 10-годинний робочий день із 6-денним робочим тижнем;
в) регіональною угодою міста Н-ську передбачено, що влада міста утримається від підвищення вартості проїзду в громадському транспорті протягом наступного року;
г) колективною угодою районної профспілки учителів із відділом освіти передбачено преміювання вчителів, які підготували переможців районних та обласних олімпіад з навчальних предметів.

Підготувати проект на тему:
"Окремі види цивільно-правових договорів"

1) В проекті повинні бути відображені наступні договори:
Договір купівлі-продажу
Договір міни
Договір дарування
Договір позики
Договір підряду
Договір найму
Договір комісії
Договір доручення
2) Кожен договір має бути розкритий за планом:
Визначення
Сторони договору
Зміст договору
Форма договору
Приклад договору

 ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СУД З ПРАВ ЛЮДИНИ
 І. Завдання:
Опрацюйте текст Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод http://www.derzhreestr.gov.ua/159
і дайте відповіді на запитання:
1) В якому році та з якою метою була створена Рада Європи?
2) Коли, де і скільки держав підписали Конвенцію?
3) В якому році відбувся вступ України до Ради Європи?
4) Які права і свободи гарантує Конвенція?
5) Якій організації належить ключова роль у забезпеченні чіткого і дієвого контролю за реалізацією державами - учасницями Конвенції взятих на себе зобов’язань щодо забезпечення прав та основних свобод людини?
6) Назвіть місце знаходження та проведення засідань Європейського суду.

ІІ. Завдання:
Опрацюйте матеріал за посиланням
https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%84%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D1%81%D1%83%D0%B4_%D0%B7_%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2_%D0%BB%D1%8E%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8  дайте відповіді на запитання:
1) В якому році засновано Європейський суд?
2) На яку кількість країн поширюється юрисдикція Європейського суду?
3) Назвіть кількість суддів Європейського суду. Яким чином формується склад Європейського суду: кількість, хто обирає, на який термін?
4) Що може бути предметом скарги до Європейського суду?
5) Які країни станом на початок 2017 року подали найбільше скарг до Європейського суду?
6) Яку структуру має Європейський суд (назвіть ці органи та кількість суддів в кожному)?

СПАДКУВАННЯ

1. Сума залишеної Ш. спадщини становить 500 000 грн. Визначте, як розподілятиметься спадщина в кожному із запропонованих випадків:
а)  Ш. не залишив заповіту. Склад сім'ї — дружина (51 рік), донька (12 років), які проживали разом із померлим, та син (19 років), який живе окремо зі своєю дружиною;
б)  Ш. залишив заповіт, за яким усе майно він заповів синові (22 роки) від першого шлюбу, який проживає окремо. Разом із Ш. проживали дру¬жина (49 років) та донька (15 років);
в)  Ш. залишив заповіт, за яким гроші, що знаходяться в банку, за¬повів другові, щодо іншого майна заповіту немає. Ш. проживав один, родичів немає.
2.   Після смерті громадянина К. із заявами про отримання спадщини звернулися його дружина, двоє дітей, батько, брат-пенсіонер — інва¬лід І групи, який проживав разом із спадкодавцем, син П. від першого шлюбу, який був розірваний 15 років тому. Свого часу К. був позбав¬лений батьківських прав щодо сина.
3.   Після смерті Ц. залишився заповіт, згідно з яким усе своє майно вартістю 100 000 грн він заповів порівну своєму молодшому синові В. й дружині О. Старший син спадкодавця — Д., який із дитинства страж¬дав тяжким захворюванням хребта, інвалід І групи, звернувся з вимо¬гою про визнання його спадкоємцем і передачу йому третини всього майна батька. Дружина О. заперечувала цю вимогу, зазначаючи, що Д. проживав окремо від батька, а тому не може претендувати на спадщину, якщо він не вказаний у заповіті.

ЗЛОЧИНИ

Розглядаючи запропоновані приклади, визначте:
а) склад злочинів;
б) їх стадію;
в) форму співучасті;
г) обтяжуючі обставини;
д) пом'якшуючі обставини

1. Громадяни П. та Л. ішли вулицею повз оптово-роздрібний то¬варний склад. Несподівано вони побачили, що через огорожу було пе¬рекинуто два пакунки. Громадяни П. та Л. забрали їх, але неподалік від складу їх було затримано, а пакунки вилучено. У пакунках вияви¬лися обрізки тканини загальною вартістю 510 грн.

2. Громадяни П. (23 роки, слюсар, раніше засуджений за крадіжку), Р. (27 років, водій, раніше не судимий) та Т. (15 років, школяр) з метою отримання коштів для придбання наркотиків домовилися пограбува¬ти сусіда Т. — підприємця Ф., — вихопивши в нього сумку з грошима. Для цього П. сховався на сходах житлового будинку біля квартири підприємця. Т., знаходячись на вулиці біля будинку, мав повідомити про те, що Ф. увійшов до під'їзду, Р. чекав їх у машині неподалік. Через годину П. побачив громадянина з дипломатом, який підійшов до квартири підприємця. П. спробував вихопити в нього сумку, але, зіткнувшись з опором, завдав громадянину ножове поранення, від якого той помер. П., Т„ Р. утекли з місця пригоди, але через 2 дні були затримані. Пізніше з'ясувалося, що потерпілим став суддя місцевого суду, а в сумці знаходилися його особисті папери та наукова стаття.

3. Працівник міліції Т., повертаючись із роботи додому, побачив, що двоє хуліганів 3. і К. б'ють громадянина, який зробив їм заува¬ження (вони, розштовхуючи жінок і дітей, хотіли сісти в автобус без черги). Працівник міліції Т., підійшовши до них, представився, почав вимагати припинити побиття громадянина. Однак 3. і К. накинулись на Т., побили його, спричинивши останньому легке тілесне ушко¬дження. Після цього вони були затримані нарядом міліції, який при¬був за викликом.

ПРАВОВІДНОСИНИ

1.  Чи мали місце у зазначених випадках правовідносини:
а) Учень заплатив 2 гривні за проїзд у маршрутному таксі і отримав квиток на проїзд від водія.
б)  Батько оформив доручення на право водіння власного автомобіля для сина.
в) Семен та Світлана одружилися, оформивши шлюб у церкві.
г) Фірма А. розірвала договір поставки із фірмою Б.
д) Хлопець поступився місцем бабусі у тролейбусі;

2.  Визначте структурні елементи правовідносин:
а)  Бригаду малярів було найнято для ремонту офісу підприємства, з чим вона успішно впоралася.
б)  Письменник уклав договір із видавництвом про друк свого роману.
в) За договором, укладеним між приватною школою та автопідприємством, автобус, що належить автопідприємству, кожного дня буде звозити дітей до школи і розвозити їх додому.
г) Громадянин К., власник автомобіля, звернувся до страхової компанії про виплату страхування на автомобіль застрахований у даній компанії, на який впало дерево внаслідок буревію.
3.  Визначте вид дієздатності осіб:
а) Громадянин В., 13 років.
б)  Громадянка К., 19 років, інвалід І групи.
в)  Громадянин О., 25 років, визнаний судом таким, що зловживає алкогольними напоями, чим довів свою сім'ю до злиднів;
г) Громадянка Т., 38 років, хвора імбецильністю (слабоумство),
ґ) Громадянин С, 15 років.
д)  Громадянин Ш., 17 років, осуджений до позбавлення волі на 3 роки, 
е) Громадянка Б., 16 років, одружена.
є) Громадянин Ю., 17років, визнаний батьком дитини.
ж)  Громадянка 3., 17 років, розлучена.
з) Громадянин В., 16 років, зареєстрований як приватний підприємець,
и) Громадянка Ф., 16 років, хвора на шизофренію (хронічне психічне захворювання).

Немає коментарів:

Дописати коментар